Keresés

2017. május 31., szerda

Intézetünk közreműködésével megnyitott Hazai György könyvtára

Prof. dr. Hazai György akadémikus, a jeles orientalista, turkológus könyvtárának rendezéséről Dr. Hazai Kingával 2016. december 1-jén állapodott meg  dr. habil. Kiszl Péter és Barátné dr. Hajdu Ágnes, az Intézetünkben rendezett nyilvános projektindító tájékoztatón.
Fél év telt el azóta, s május 25-én ünnepélyes keretek között, a lakásának otthont adó épületen elhelyezett emléktábla avatásával megnyílt a gyűjtemény, amely örökösei szándékai szerint biztosítja, hogy a kutatni vágyók munkáiban tovább éljen Hazai György öröksége. „Édesapánk a turkológiának szentelte életét, melynek során a világ egyik legjelentősebb magánkönyvtárát építette fel” – írta Hazai Kinga és Hazai Cecília, az átadót kísérő tudományos konferenciára készült kiadványban. Hogy a könyvtár megnyithasson, alapítványt hoztak létre, amelynek elnöke Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója volt.
A gyűjtemény rendezése és katalogizálása azonban nem valósulhatott volna meg az ELTE hallgatói nélkül. Németh Katalin, intézetünk adjunktusa koordinálja a könyvtár és török szakos hallgatók munkáját, akiknek együttes szakmai tudása nélkülözhetetlen a gyűjtemény köteteinek feldolgozásában. Első lépésként 291 doboznyi anyagot válogatták át, ha egy kiadványból több példányra is bukkantak, azokat az edinburgh-i St. Andrews Egyetemnek és az Azerbajdzsáni Akadémia Központi Könyvtárának ajándékozták. A gyűjtemény néhány darabját vitrinben helyezték el, találtak 17. századi munkákat is, néhány könyvet restauráltatnak. A könyvtárban ma már külön teremben találhatók a szépirodalmi könyvek, a szakirodalmi kötetek és a folyóiratok, a szótárak. Eddig 2700 kötet feldolgozása történt meg, a kutatók munkáját pedig az is segíti majd, hogy az Intézetünk útmutatásával kiválaszott és  telepített Huntéka könyvtári rendszer törökül is elérhető lesz. A könyvek katalogizálása jelenleg is zajlik, de már most 15 ezresre becsülik az állományt.

Az ünnepélyes megnyitó és emléktábla avatás előtt Vékás Lajos, az MTA társadalomtudományi alelnöke méltatta Hazai György örökségét. Az eseményen jelen volt többek között Ahment Cevat Acar, a Török Tudományos Akadémia elnöke, valamint Isa Habibbeyli, az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémia alelnöke.

- Beszámolónk a decemberi projektindító eseményről
- A Hazai Könyvtár honlapja, bejegyzések az állomány rendezésének folyamatáról
- Könyvtár a turkológia szolgálatában - Kultúra.hu
- A könyvtár átadásáról és az emléktáblaavatásról - Ferencváros.hu
- A tudományos kísérő rendezvény az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem oldalán

Nincsenek megjegyzések: