Keresés

2017. február 22., szerda

Nyitott Napok 10.

Szeretettel várjuk Önt az előadássorozat tizedik délutánjára:

Kutatási lehetőségek egy Balaton-parti kisváros könyvtárában

(Fonyódi Kulturális Intézmények Könyvtára)


A rendezvény helyszíne:
az ELTE BTK KITI tanterme (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., mfszt. 6.)
A rendezvény időpontja: 
2017. március 1. szerda 17:00
*
Házigazda: Bibor Máté - Fodor János
A kb. 50–60 perces, nyilvános előadások végén lehetőség nyílik kérdésekre, vitára.
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

*

- Illusztráció: Zsámboki János Balaton-Fonyód ábrázolása Abraham Ortelius atlaszában, 1579.
Az eseménysorozat honlapja

2017. február 21., kedd

Csík Tibor intézetünk adjunktusa

Dr. Csík Tibor, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főkönyvtárosa, a Könyv és Nevelés című szakfolyóirat főszerkesztője 2017. február 1-jétől főállású egyetemi adjunktusként csatlakozott intézetünk oktatói közösségéhez.


Tanár úr kinevezéséhez szívből gratulálunk és munkájához további sikereket kívánunk!

2017. február 18., szombat

IFLA trendek – Lyoni Nyilatkozat – Stratégia

A Csongrád Megyei Könyvtáros Egyesület éves közgyűlésén a szegedi Somogyi-könyvtárban tartott előadást 2017. február 9-én Barátné Hajdu Ágnes a nemzetközi könyvtárügyi kérdések hazai vonatkozásairól IFLA trendek – Lyoni Nyilatkozat – Stratégia címmel.
A Csongrád Megyei Könyvtáros Egyesület a közgyűlésen választott új elnököt, Oros Sándor s titkárt, Dobosné Brezovszky Anikó személyében.2017. február 15., szerda

Nyitott Napok 9.

Szeretettel várjuk Önt az előadássorozat kilencedik délutánjára:

Évszázadokon átívelő filológia: 
Jankovich Miklós Curtius Rufus-kódexe

(MTA-OSzK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport 
Fragmenta Codicum Műhely)


A rendezvény helyszíne:
az ELTE BTK KITI tanterme (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8., mfszt. 6.)
A rendezvény időpontja: 
2017. február 22. szerda 17:00
*
Házigazda: Bibor Máté
A kb. 50–60 perces, nyilvános előadások végén lehetőség nyílik kérdésekre, vitára.
A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

*
- Illusztrációnk forrása:  Wikipédia/WikiMedia, Jankovich Miklós (1773–1846) portréja. 

2017. február 13., hétfő

Szakos Erasmus-tájékoztató

Kedves Hallgatók!
Barátné dr. habil. Hajdu Ágnes és Bella Katalin, az intézet Erasmus koordinátora tájékoztatót tart az aktuális Erasmus-pályázatokról, a tárgyfelvétellel kapcsolatos tudnivalókról.


 A tájékoztató időpontja és helyszíne:
- 2017. február 16. csütörtök. 15.00 órakor, MÚK 6-8. mfszt. 6. tanterem

Addig is:
- honlapunkon ismerkedhet Erasmus partnereink választékával!

2017. február 12., vasárnap

2017 tavaszi félév fogadóórák

Tisztelt Hallgatók!
Köszöntjük Önöket a tavasz félév kezdetén. Oktatóink mostantól örömmel várják kérdéseiket fogadóóráikon:

Barátné Hajdu Ágnes: szerda 10.30-12.30
Bella Katalin: hétfő 15.00-17.00
Bibor Máté: kedd 12.00-13.00, szerda 14.30-15.30
Csík Tibor: szerda 16.00-17.00, páros péntek 14.00-15.30
Dippold Péter: kedd 15.00-17.00 (FSZEK)
Fodor János: kedd 14.30-16.30
Kiszl Péter: csütörtök 14.00-16.00 (titkárságon történő előzetes bejelentkezéssel)
Németh Katalin: kedd,szerda 9.00-10.00
Senkei-Kis Zoltán: hétfő 16.00-18.00

2017. február 10., péntek

Intézetünkben ülésezett a KIKK

2017. február 7-én (kedden) intézetünkben tartotta soron következő ülését a Könyvtár- és Információtudományi Képzések Kollégiuma (KIKK), melynek tagjai a hazai felsőfokú könyvtárosképző intézmények vezetői, a munkaadókat és munkavállalókat tömörítő reprezentatív könyvtári szakmai szervezetek képviselői, valamint a HÖOK könyvtár szakos delegáltja. Az egész napos szakmai találkozó délelőttjén Kiszl Péter, intézetünk igazgatója, a Kollégium elnöke az informatikus könyvtáros BA és a könyvtártudomány MA új képzési és kimeneti követelményeivel összefüggésben tartott bevezető előadást, majd a kapcsolódó oktatási feladatok és felmerült kérdések megvitatására került sor. A képzőhelyek beszámoltak az intézményeikben folyó munka eredményeiről, az elmúlt időszakban bekövetkezett szervezeti változásokról is, továbbá - a munkaerőpiaci visszajelzésekkel párhuzamosan - a jelenlévők közösen elemezték a friss felvételi keretszámokat. A délutáni program során Ramháb Mária, az IKSZ elnöke a pályakezdő könyvtárosokkal szemben támasztott munkaadói elvárásokról és a szakmai gyakorlatok tapasztalatairól beszélt. A mindvégig élénk párbeszéddel zajlott esemény zárásaképp a megjelentek megerősítették, hogy a jövőben is fontosnak tartják a szakmai együttműködés folytatását, a rendszeres konzultációkat.

- További fényképek

Kapcsolódó korábbi híreink:
- Megalakult a KIKK
- Folyamatban az új KKK-k kidolgozása

2017. február 5., vasárnap

Felvételi információ

Tisztelt Érdeklődők!
A 2017-es általános felvételi eljárás során lehetőség van arra, hogy akik nem a kétszintű magyar érettségi vizsgarendszerben szerezték az érettségi bizonyítványukat, egyetem által szervezett felvételi vizsgát tegyenek, így nem kell újra érettségizniük.

Felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára kizárólag 2017. február 15-éig lehet jelentkezni a felvi.hu felvételi portálon.

- Bővebben a FELVI honlapján
- További felvételi információk honlapunkon

Sikeres felvételt kívánunk!

2017. február 3., péntek

Az ELTE számokban

Tisztelt Felvételiző!
Közeledik a felvételi jelentkezés határideje!
Ha az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzését választja, olyan egyetemen fog tanulni, ahol az ország legszélesebb oktatási kínálatából 38 alapszakon és 96 mesterszakon 13.612 izgalmas kurzust hallgathatnak kortársai, s válogathat közülük érdeklődése szerint Ön is.
Magyarország legnagyobb tudományos bázisának, legmagasabb arányban fokozattal rendelkező oktatói kutatnak nálunk, adják át tudásukat, s állnak rendelkezésére örömmel, ha fejlődése, érdeklődése, vagy saját tervei úgy kívánják.

Szeretettel várjuk Önt az ELTE hallgatói közé!

- ELTE - további adatok egyetemünkről a teljes infografikán
- Intézetünk képzéseiről felvételizőknek

2017. február 2., csütörtök

Hallgatóink a BOBCATSSS 25. konferencián

2017. január 25-27. között került megrendezése Tamperében, Finnországban a 25. BOBCATSSS konferencia, melyen intézetünket három másodéves mesterszakos hallgató, Bálint Dániel, Farkas Csenge, valamint Kállai Anita képviselte.
A vándorkonferencián a hallgatóknak lehetőségük nyílt előadás tartására, nemzetközi kapcsolatok építésére, tapasztalatok, jól bevált gyakorlatok megosztására. A második napon, a poszter szekcióban Farkas Csenge tartott előadást Baranya megye könyvtárbuszairól, Bálint Dániel pedig eddigi könyvtáros tapasztalatairól. A konferencia utolsó napján Kállai Anita a paper szekcióban tartotta meg 20 perces prezentációját a magyar Minősített Könyvtár projektről, melyet a vállalati társadalmi felelősségvállalással hasonlított össze. Mindhárom előadást nagy érdeklődés övezte és tartalmas szakmai beszélgetést követte.

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, a jövő évi konferencia társszervezője lett egyetemünk, ami örömteli megtiszteltetés mind oktatóinknak, mind hallgatóinak, hiszen Budapestről indult útjára a vándorkonferencia 1993-ban. A háromnapos rendezvény záró ceremóniáján sor került a BOBCATSSS zászló átadására, melyet a jövő évi szervezők, a Lett Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói vettek át. A rigai konferencia szervezése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, azonban nagy feladat áll még a szervezők előtt, hogy az előző évekhez hasonló színvonalú rendezvényt szervezzenek 2018-ban.

A szervezéshez ezúton is sok sikert kívánunk!

- A konferencia honlapja
- Hallgatóink fényképei

2017. február 1., szerda

Vendégünk volt a Qulto

2017. január 25-én dr. Sinka Róbert, a Monguz Kft. tartalomfejlesztési osztályvezetője járt intézetünkben, aki dr. Kiszl Péter intézetigazgató köszöntőjét követően rövid előadásában vázolta a legújabb Qulto-megoldásokat, majd kitért a Monguz Kft. és intézetünk közötti szorosabb kooperáció lehetőségeire. Képzési programunkban a HUNTÉKA integrált könyvtári rendszer már évek óta fontos szerepet tölt be, így az eddigi együttműködési megállapodás valamennyi Qulto-szoftverkomponensre, e-learning megoldásokra, szakmai gyakorlati programra stb. vonatkozó kiterjesztésére tett javaslatot a Monguz Kft. osztályvezetője oktatóinknak. A felajánlott képzési és együttműködési lehetőségek részleteiről oktatóink egyeztetnek a Monguz Kft. munkatársaival.

- Képek az eseményről
- A Monguz Kft. - Qulto termékcsalád